Apple sneltoetsen

 

Door het gebruik van sneltoetsen voert u werkzaamheden op uw Apple computer veel gemakkelijker en efficiënter uit. Bovendien bent u dan minder afhankelijk van een muis. Wij hebben daarom de handigste sneltoetsen voor u op een rij gezet. 

Mac sneltoetsen

Allereerst is het handig om te weten waar de toetsen op het toetsenbord precies voor staan. De ‘Command’ toets heeft een speciaal symbool (⌘) zodat die makkelijk herkenbaar is. De ‘Optie’ toets herkent u door de naam ‘Alt’. Tot slot de Functie- (fn) en Control toets.

Command-Q 

Met deze sneltoets sluit u het hele programma. Werkte u voorheen met een Windows computer, dan bent u waarschijnlijk gewend programma’s te sluiten door rechtsboven op het ‘kruisje’ te klikken. Bij OS X sluit een rood kruisje linksboven een venster. Door hierop te klikken sluit u echter niet direct de hele app. Dit doet u door de sneltoets Command-Q te gebruiken, of door met de rechtermuisknop op de app te klikken en te kiezen voor ‘Stop’.

Command-W, Option-Command-W 

Met command W sluit u het venster dat u op dat moment open hebt staan. Met Option command W sluit u alle vensters af.

Command-T 

Met deze sneltoets opent u een nieuw tabblad in de webbrowser, ongeacht of u in Safari of Chrome aan het werk bent.

Command-Shift-T 

Deze sneltoets heropent de meest recent afgesloten tabs, app voor app.

Command-Tab 

Met Command-Tab schakelt u eenvoudig tussen verschillende apps. Door ‘Command’ en de Tab toets ingedrukt te houden, schakelt u van links naar rechts naar de volgende app. Werkt u liever van rechts naar links? Houd dan de ‘Command’ en ~ ingedrukt. U kunt ook via Command-Q de op dat moment gehighlighte applicatie sluiten.

Command-X, Command-C, Command-V 

Wellicht zijn dit de meest gebruikte sneltoetsen. Command-X is de sneltoets voor knippen, Command-C voor kopiëren en Command-V voor plakken.

Command-F 

Met de sneltoets Command-F vindt u eenvoudig een zoekwoord, citaat of document op een pagina, onder andere in Finder, Webbrowsers, Pages of een Word document.

Command-Shift-3, Command-Shift-4 

Het maken van screenshots doet u misschien wel vaker dan u denkt. Met de sneltoets Command-Shift-3 maakt u een screenshot van het gehele scherm. Met Command-Shift-4 Screenshots selecteert u een gedeelte van het scherm. Tip: met Command-Shift-4, Spatie en muisklik maakt u een screenshot van uw venster.

Command-Shift-A, Command-Shift-U, Command-Shift-D, Command-Shift-H 

Wanneer u in Finder naar een bepaalde folder wilt gaan gebruikt u één van deze sneltoetsen. Met Command-Shift-A gaat u naar ‘Programma’s (Applications), met Command-Shift-U naar ‘Hulpprogramma’s (Utilities), Command-Shift-D verwijst door naar het Bureaublad (Desktop) en met Command-Shift-H gaat u naar ‘Home’ waar uw persoonlijke mappen staan.

Command-Option-Esc 

Wanneer een app niet reageert is het handig om deze geforceerd te stoppen. Dit kan door met de rechtermuisknop op de app te klikken en te kiezen voor 'Geforceerd stoppen', maar makkelijker is het om dit met de sneltoets Command-Option-Esc te doen.

Command-H, Command-Option-H 

Stiekem tijdens het werk je social media aan het checken, terwijl de baas net binnen komt lopen? Met Command-H verbergt u direct de openstaande apps. Command-Option-H verbergt alle vensters die op de achtergrond open staan, waardoor u kunt focussen op het venster waarin u werkt.

© 2012 - 2024 D-Mac Computers | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel